Dit is waarom een frisse neus halen in het najaar belangrijk is voor je gezondheid

Tegen het einde van het jaar brengen we meer tijd door in huis. Terwijl het juist tijdens de donkere dagen extra belangrijk is de buitenlucht in te gaan. Deze vijf redenen overtuigen je om dagelijks een frisse neus te halen.

Zonnestralen, frisse lucht en een groene omgeving zijn fijn voor je lijf. Zowel mentaal als fysiek zitten er een heleboel gezondheidsvoordelen aan een ommetje in de buitenlucht, vooral in het najaar. En hiervoor hoef je echt niet urenlang in de kou te spenderen. Gezondnu zet de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

 

Een frisse neus halen doe je buiten

Buitenlucht is, over het algemeen, een stuk schoner dan de lucht in je huis of op kantoor. Natuurlijk kan de buitenlucht ook een boel schadelijke stoffen bevatten, bijvoorbeeld wanneer je vlakbij een fabriek of drukke snelweg bent. Maar binnenshuis zijn er vaak verschillende vervuilende stoffen waar we niet bij stilstaan. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, plastic, meubilair en bouwmaterialen. Maar ook huishoudelijke activiteiten, zoals koken, bakken, kaarsen branden en de kachel aansteken kunnen een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in huis. Daarbovenop zetten we tijdens de koude maanden minder gauw een deur of raam open om te ventileren. Volgens Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft, kan binnenlucht daardoor soms wel vijf keer ongezonder zijn dan buitenlucht.

 

Wandelen in het groen tegen stress

Buitenlucht spoort je aan om meer te bewegen. Doordat het – zeker in de donkere maanden – koud is buiten voelt je lichaam de drang om te bewegen om zichzelf warm te houden. Is buiten sporten in de winter een drempel voor je? Met deze tips ga jij goed voorbereid de deur uit. Naast fysieke voordelen zorgt bewegen in de natuur ook voor verschillende mentale voordelen. Omgeven zijn door de natuur vermindert het stresshormoon cortisol. Met een regelmatige wandeling in de natuur kom je helemaal tot rust. Een groene omgeving zorgt voor een boost van zelfverzekerdheid, creativiteit en het vermogen om oplossingsgericht te denken. Ben je in een groene omgeving waar water stroomt? Dan worden de effecten van deze gezonde voordelen ook nog eens versterkt. Win-win-win situatie!

 

Daglicht doet wonderen voor je humeur

Ons lichaam is geëvolueerd om in de buitenlucht te leven. Ons slaap- en waakritme past zich aan aan de hoeveelheid daglicht die we krijgen. Wie meer daglicht ziet, slaapt vaak beter. En aan ons humeur is maar al te goed te merken dat we ons beter voelen wanneer we voldoende daglicht krijgen. Zonnestralen op de huid zorgen voor de aanmaak van vitamine D. En dit is belangrijk voor sterke botten en een gezond immuunsysteem. Door de verminderde zonkracht in de winter is het lastiger om voldoende vitamine D aan te maken. Genoeg reden dus om meer naar buiten te gaan.

 

Uit je hoofd, in de natuur

Een groene plant in huis is leuk, maar kan zeker niet tippen aan een wandeling door de natuur. Ga je naar een bos, natuurgebied of park dan stap je letterlijk in een andere omgeving. Het biedt ruimte om je hoofd even leeg te maken van je alledaagse verplichtingen en verantwoordelijkheden. Afhankelijk van het tijdstip en de locatie kun je je in de natuur volledig afzonderen van je medemens en bijbehorende prikkels. Dit is een momentje voor jezelf!

 

Bron: gezondnu