Friluftsliv: maak naar buiten gaan onderdeel van je routine

Tijdens de koude maanden is het verleidelijk om lekker binnen te gaan zitten. Maar voor je gezondheid is het goed om naar buiten te gaan, de natuur in. Hoe maak je naar buiten gaan onderdeel van je dagelijkse routine?

 

Scandinaviërs ontdekten de geneugten van het buitenleven lang geleden. Ze hebben er zelfs een woord voor: friluftsliv (frie-loefts-lief), zo schrijft De Morgen. De term betekent ‘leven in openlucht’ en wordt toegeschreven aan de Noorse theaterschrijver en dichter Henrik Ibsen, die het woord mid-19de eeuw gebruikte in één van zijn bekende gedichten.

 

Het samengestelde woord van ‘vrij’, ‘lucht’ plus ‘leven’ krijgt bij Ibsen een filosofische lading. Hij heeft het over opgaan in de natuur, de bewoonde wereld achterlaten en doelt in ruimere zin op vrijheidsdrang: je verzetten tegen de verwachtingen van de maatschappij. Vandaag de dag is de term ingeburgerd als onderdeel van een levensstijl in Zweden, Noorwegen en Denemarken – in de vorm van wandelingen, kampeertochten maar ook een kort ommetje tijdens de middagpauze.

 

Kies een ‘sit spot’

Vaker naar buiten gaan, het klinkt zo mooi én verstandig en toch is de drempel vaak hoog. Eefje Ludwig, die workshops bosbaden geeft, adviseert om een ‘sit spot’ te kiezen, als manier om de buitenlucht in je dagelijks leven te incorporeren. ‘Zoek in je nabije omgeving een vaste plek uit, waar je één keer in de week naartoe gaat om twintig minuten te zitten.’ Het mag in je tuin zijn, op het terras, of in de vrije natuur, zolang het maar een natuurlijke omgeving is in de buitenlucht. ‘Je zit en vertraagt. Waarschijnlijk zul je merken dat je gedachten met je aan de haal gaan. Voel je zintuigen, raak uit je hoofd en in je lichaam. Je bestudeert de omgeving. Sommige mensen vinden het fijn om in een dagboek te schrijven. Het kan allemaal.’ Het is volgens Ludwig een mooie oefening om jezelf een duwtje in de rug te geven om naar buiten te gaan. ‘Het is een geheime plek, alleen voor jou. Dichtbij huis zodat de drempel zo laag mogelijk is. Regent het, dan trek je gewoon een goede regenjas aan. Je kunt ook een dekentje meenemen.’

Lees verder

Bron: Nu.nl en Volkskrant

PS: Elke vrijdag wandelen we vanaf Hondsrugpark Gezond om 12.30 uur een rondje door het groen in de wijk. Wandel je mee?