Slapend gezonder worden: Tips om beter te slapen

Slaap is belangrijk. In je slaap kan je lichaam herstellen, groei je, en wordt je afweersysteem versterkt. Goed slapen zorgt ervoor dat je je uitgerust voelt. Maar in slaap vallen, is soms best lastig. Zeker wanneer je gestresst bent of veel piekert voordat je gaat slapen. Gelukkig zijn er veel kleine dingen die je zelf kunt doen om fit wakker te worden.

 

Slaaphouding
Je slaaphouding is van groot belang voor de kwaliteit van je slaap. Iedere slaaphouding heeft voor- en nadelen. Vaak is het advies om op je linkerzij te liggen. Op die manier kunnen je lichaam en wervelkolom het best ontspannen en herstellen. Bovendien helpt het de spijsvertering en je hart en milt profiteren ervan. Heb je al last van lichamelijke klachten? Dan is het verstandig om eens te proberen of een andere slaaphouding voor verlichting kan zorgen. Op slapen.info lees je meer over welke slaaphouding het beste is bij bepaalde lichamelijke klachten.

 

Adem in, adem uit
Adem diep in en adem uit. Hiermee help je jouw lichaam tot rust te komen. Zorg er ook voor dat je frisse lucht inademt! Je kunt bijvoorbeeld je verwarming uitdoen of een raampje openzetten. Ken je de 4-7-8 methode al? Deze ademhalingsoefening is eenvoudig onder de knie te krijgen en kost nauwelijks tijd. Het kan je zelfs helpen om binnen 60 seconden in slaap te vallen. Het werkt zo:

  • maak je longen helemaal leeg met een lange uitademing
  • adem gedurende 4 seconden rustig in door de neus
  • houd de adem 7 seconden vast
  • Adem rustig en krachtig uit door de mond, terwijl je je lippen tuit en een “whoosh” -geluid maakt, gedurende 8 seconden
  • herhaal de cyclus 4 tot 10 keer.

 

Veel eten voor het slapen gaan is slecht voor je nachtrust
Zorg ervoor dat er minstens drie uur zit tussen het moment dat je je laatste maaltijd neemt en dat je naar bed gaat. Een lichte snack tussendoor kan zeker, maar probeer om niet te gaan voor zware, vette etenswaren. Kijk op slapen.info wat je beter niet kunt eten voor het slapen gaan en welke etenswaren juist kunnen helpen bij het in slaap vallen. Zo zijn er etenswaren die goed zijn voor de bevordering van melatonine en serotonine in je lichaam. Van deze stofjes ga je heerlijk slapen.

 

Vermijd blauw licht voor het slapen gaan
Een serie kijken of even appen voor het slapen gaan: Leuk, maar het doet je nachtrust geen goed! Door het blauwe licht in schermen is het lastiger om in slaap te vallen. Probeer dit dus te voorkomen en kijk daarom bij voorkeur een uur voor je gaat slapen niet meer op je mobiel of je laptop.

 

Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt
Als je overdag of vroeg in de avond sport of beweegt, dan is bij het slapengaan niet alleen je geest moe, maar ook je lichaam. Dat helpt voor een goede nachtrust. Intensief sporten vlak voor het slapengaan wordt wel afgeraden. Sporten waar je uiteindelijk van ontspant, zoals (slaap)yoga, pilates en body balance, kun je zelfs vlak voor het slapen gaan doen. Ook wandelen en fietsen kan vaak nog prima voordat je naar bed gaat. Voor alle andere sporten geldt: houd minstens één uur tussen het uitoefenen van de sport en het slapen.

Kijk ook op thuisarts.nl voor meer tips om beter te slapen.

Lees meer over gezond leven op onze website.