Gezond leven

Een gezonde leefstijl als basis voor een goede gezondheid

Bij Hondsrugpark Gezond willen we eraan bijdragen dat Hondsrugpark een heel gezonde wijk wordt. Een gezonde leefstijl is de basis voor een goede gezondheid. Want als je ziekte kan voorkomen, is dat beter dan ziekte genezen. We weten steeds beter hoe belangrijk een gezonde leefstijl is om gezond te blijven, en ook om weer beter te worden als je ziek bent. We gaan bij Hondsrugpark Gezond daarom graag met je in gesprek over wat er al goed gaat en over wat je zelf kunt doen om je leefstijl nog te verbeteren. Op thuisarts.nl is veel betrouwbare informatie te vinden over hoe je gezond kunt leven.

 

Kort gezegd is ons advies: BRAVO: Beweeg voldoende, Rook niet, gebruik zo min mogelijk Alcohol, eet zo veel mogelijk onbewerkte en plantaardige Voeding, zorg voor voldoende Ontspanning en slaap.

Hoe leef je gezond?

 • Probeer zo min mogelijk te zitten en zo veel mogelijk ‘natuurlijk’ te bewegen in het dagelijks leven, een half uur tot een uur per dag. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje, neem de trap in plaats van de lift, breng het papier wat vaker weg naar de papierbak. Als je wilt sporten, kies dan voor iets wat je leuk vindt en wat ook gezellig is. Dat helpt om het beter vol te houden. Soms is het door lichamelijke klachten moeilijk om te bewegen. Hondsrugpark Gezond werkt samen met ArenaFysio om je te helpen aan je klachten te werken en om samen te zoeken naar een geschikte manier om ook te bewegen als dat moeilijk is.

   

  Kijk ook eens op lekkerinjevel.amsterdam en thuisarts.nl voor ideeën voor jouw eerste stap om (meer) in beweging te komen.

  Pak de fiets
  Loop dagelijks
  Sport samen met anderen
 • Veel mensen die roken, weten dat het eigenlijk slecht voor ze is. Rokers hebben meer kans op ziektes en overlijden eerder dan niet-rokers. Kinderen van rokers hebben vaker oorontsteking en hebben meer kans om later ook zelf te gaan roken. Roken is vaak een ernstige verslaving en het kan heel moeilijk zijn om er mee te stoppen. Uit onderzoek blijkt, dat je als je begeleiding krijgt, drie keer zoveel kans hebt dat het lukt om te stoppen met roken. Je kan hiervoor bij ons terecht.

  Lees er vast over op thuisarts.nl en maak een afspraak.

 • Het is het beste om geen alcohol te drinken. Als je het gebruikt, doe dat dan met mate. Dit betekent maximaal 1 glas per dag en liefst een aantal dagen per week helemaal geen alcohol. Heb je vragen over je alcoholgebruik? Ook hierover kunnen we het hebben. Maak een afspraak en bereid je afspraak vast voor door te lezen op thuisarts.nl.

  Jongeren tussen 12 en 23 jaar die vragen hebben over alcohol, drugs of gamen kunnen gratis 1 tot 3 gesprekken krijgen met een deskundige van Jellinek jeugdpreventie.

 • Op elke straathoek is er wel iets te eten te koop en word je verleid om lekkere, maar vaak niet zo gezonde dingen te eten. Reclames voor (vaak ongezond) voedsel zijn overal: op billboards, social media en televisie, in de supermarkt. Hoe weersta je die verleidingen en hoe weet je waar je de goede informatie kunt vinden informatie te vinden over wat gezonde voeding is?

  Op thuisarts.nl is goede basisinformatie te vinden. Op de website van het voedingscentrum voedingscentrum.nl is ook veel goede informatie te vinden over gezonde voeding: voor jezelf, als je een bepaald dieet wilt volgen, of wat er belangrijk is als je zwanger bent. Ook voor kinderen van bepaalde leeftijden zijn er goede adviezen en voorbeeldmenu’s met lekkere recepten te vinden. Je kunt het voedingscentrum ook volgen op Instagram of je abonneren op hun nieuwsbrief.

   

  Planetair gezondheidsdieet
  Ken je het planetair gezondheidsdieet (planetary health diet)? Dit is een ‘flexitarisch’ dieet dat is opgesteld door wetenschappers van de commissie EAT-Lancet. Het dieet is een onderdeel van een rapport dat in 2019 in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De wetenschappers zeggen dat als mensen over de hele wereld dit dieet zouden volgen, er minder mensen zullen sterven als gevolg van slechte voeding. Verder zal het ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende voedsel is voor de groeiende wereldbevolking en dat er een duurzaam voedselsysteem ontstaat, dat de planeet niet uitput.
  Het advies van de wetenschappers is dat de helft van alles wat je eet op een dag moet bestaan uit groenten en fruit. De andere helft moet bestaan uit volkoren granen, plantaardige eiwitten (zoals bonen, linzen, peulvruchten en noten), onverzadigde plantaardige vetten (oliën), een klein beetje vlees en zuivel en heel weinig suikers en zetmeelrijke groenten.

   

  Diëtist

  Bij specifieke vragen over voeding verwijzen we je door naar een diëtist. Die kan je helpen met het opstellen van een persoonlijk voedingsplan dat bij jouw situatie en wensen past. In 2022 worden voor volwassenen de eerste drie uren behandeling door een diëtist vergoed vanuit de basisverzekering (maar deze kosten gaan wel af van het eigen risico).

 • Ontspanning

  Naast inspanning en activiteit is ontspanning op een dag ook heel belangrijk. Zorg dat je op je dag en in je week voldoende tijd hebt om dingen te doen waar je van ontspant. Soms is het in een drukke periode, als er veel stress is, moeilijker om te ontspannen. Het helpt om dan extra aandacht aan je ontspanning te besteden. Op thuisarts.nl staat veel informatie en ook adviezen wat je kunt doen.
  Kijk ook eens op lekkerinjevel.amsterdam als je wilt kijken hoe je zelf aan meer ontspanning kunt werken.

   

  Slaap

  Slaap is belangrijk. In je slaap kan je lichaam herstellen, groei je, en wordt je afweersysteem versterkt. Slaapproblemen komen veel voor en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Goede informatie is te vinden op thuisarts.nl. Op lekkerinjevel.nl vind je je het programma ‘Lekker Slapen‘  waarmee je zelf aan de slag kunt om je slaap te verbeteren.

  Zie ook ons nieuwsbericht met tips om beter te slapen.

   

  Maak een afspraak met ons als het ontspannen of het slapen toch moeilijk gaat en je het er met ons over wilt hebben.

 • Natuur

  Veel mensen weten uit eigen ervaring wel dat je je beter gaat voelen als je tijd doorbrengt in de natuur. Hier wordt ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en ook hieruit blijkt dat je gezonder wordt van de natuur. Bijvoorbeeld, na een wandeling van een half uur door een bos of park verbetert je stemming, kan je je beter ontspannen en heb je meer aandacht. Maar ook zijn er positieve lichamelijke effecten, zoals een betere bloeddruk, hartslag en bloedsuiker. Mensen die regelmatig tijd doorbrengen in de natuur hebben een betere mentale gezondheid, lukt het beter om goed voor zichzelf te zorgen en hebben minder vaak chronische ziektes zoals diabetes en hart-vaatziekten.

  Tijd doorbrengen in, of contact maken met de natuur kan op allerlei manieren. Ga in je vrije tijd lekker naar buiten de natuur in. Maak een ommetje in het park tijdens je lunchpauze en kijk tussendoor even uit het raam naar de bomen. Ook zorgen voor planten in de vensterbank of kijken uit het raam naar vogels in het vogelhuisje zijn al goede manieren om contact te maken met de natuur.

 • Geld
  Soms kom je in een situatie terecht waardoor je minder goed financieel kan rondkomen. Zorgen en stress over geld kunnen invloed hebben op je gezondheid. Blijf er niet mee rondlopen, maar vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. Of je nu kleine of grote geldproblemen hebt, je kunt altijd terecht bij het Buurtteam Amsterdam. Zij kijken samen met jou wat je nodig hebt. Deze hulp is gratis.

  Nuttige websites: Op kandoor.nl kan je gratis vragen stellen over geldzaken. Op de site Geldfit.nl kun je gratis een anonieme test doen en tips vragen en krijgen voor meer grip op je geld.

  Ping Ping

  De app Ping Ping biedt jongeren in Amsterdam een persoonlijke routeplanner om op een leuke en makkelijke manier je (financiële) zaken te regelen en je basis op orde te brengen. Zo weet je precies wanneer en wat je moet regelen bij verschillende life events, zoals 18 worden, werken, studeren en op jezelf gaan wonen.

  Pak je kans

  De gemeente Amsterdam heeft ook allerlei regelingen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld hulp om je energiekosten laag te houden, bijzondere bijstand voor als je plotseling kosten hebt die je niet kunt betalen of een sportvergoeding voor kinderen. Pak je kans en kijk voor meer informatie op de website van gemeente Amsterdam: Regelingen bij laag inkomen/ Pak je kans.

  Of vraag het Buurtteam Amsterdam naar de mogelijkheden.

Blue Zones

Ken je de Blue Zones? Dit zijn gebieden in de wereld waar mensen heel gezond oud worden. Schrijver Dan Buettner deed hier voor zijn boek De Blue Zones-methode onderzoek naar. Voor zijn onderzoek kwam hij op plekken in de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden in een goede gezondheid. Wat is hun geheim, vroeg hij zich af? Hij concludeerde dat bij deze mensen fijne vrienden, familie, omgeving, spiritualiteit, weinig stress, goed slapen, gezonde voeding, een doel hebben en bewegen de sleutelfactoren zijn voor een lang en gezond leven.

Adviezen om net zo te leven als de gezonde mensen in de Blue Zones:

 • Weet waarvoor je ‘s ochtends je bed uitkomt. In Japan noemen ze het ‘ikigai’ en in Costa Rica ‘plan de vida’; leef met een doel.
 • Beweeg elke dag: wandelen, tuinieren of licht sporten.
 • Zorg voor balans in je leven. Ook in de Blue zones hebben de inwoners wel eens stress, maar ze vinden ook tijd voor ontspanning. Creëer rustmomenten.
 • Eet vooral plantaardige voeding en stop met eten als je 80 procent vol zit. Geniet bewust van wat je eet, eet langzaam.
 • Besteed aandacht aan mensen die belangrijk voor je zijn. De inwoners van de Blue Zones brengen vaak tijd door met vrienden, familie en goede buren met wie ze het gezellig hebben.