Grootste studie ooit naar nut van wandelen concludeert: hoe meer je loopt, hoe langer je leeft

Wandelen is gezond, zoveel is wel duidelijk, maar hoeveel stappen moet je nu precies zetten per dag? Daar bestond lange tijd discussie over. Gelukkig komt de grootste studie ooit naar het onderwerp nu met een definitieve conclusie.

En het valt mee: die 10.000 stappen zijn niet nodig. Om precies te zijn, neemt de kans op vroegtijdig overlijden al af bij 3967 stappen per dag en al na minimaal 2337 stappen is de kans om dood te gaan door hart- en vaatziekten minder groot dan bij mensen die weinig tot niet bewegen.

 

Meer stappen, meer levensjaren
Maar wat wel geldt: meer = beter. Hoe meer je loopt, hoe langer je gemiddeld leeft. Zoals gezegd, is er nog nooit eerder zo uitgebreid onderzoek gedaan naar het nut van wandelen. Zeventien studies waar in totaal meer dan 220.000 mensen uit de hele wereld aan meededen zijn meegenomen in de enorme meta-analyse. Met elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag neemt de kans om te overlijden aan wat voor oorzaak dan ook, significant af. Per duizend stappen neemt de kans om dood te gaan met 15 procent af en vijfhonderd stappen zijn al goed voor een 7 procent kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Lees hier het hele artikel van Scientias

 

Wist je dat elke vrijdag om 12.30 er een korte wandeling start vanaf Hondsrugpark Gezond?

Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Wandel mee!